Men passer skoen?

Mange regner nok med å finne et par nye fotballsko under treet i år. Vi sendte reporter Amund Rognmo til Oslo Sportslager for å finne ut hvilke modeller du bør sette på ønskelisten.

 

 

Bildet: Eirik Tarberg har full kontroll over de forskjellige skomodellene.


– Skoen må jo først og fremst passe foten.
Jeg står i skoavdelingen på Oslo Sportslager. På beina har jeg et par Nike Mercurial Miracle II iD. Jeg er svett på føttene og klam i henda. Han er nådeløs.
– Skoen må jo først og fremst passe foten, sier han igjen.  

Eirik Tarberg liker ikke skryte. Det er derfor svært få utenom de ansatte i Oslo Sportslagers skoavdeling som vet at han de siste to årene har blitt kåret til “ World Footballshoe-seller of the Year ” av FIFA.

– Det er ingen fotballsko på markedet som er “best”.  En liten kvikk midtbanespiller krever en helt annen type sko enn en stor forsvarsbauta. Dette betyr derimot ikke at alle sko er bra. Noen modeller skiller seg selvfølgelig ut som mer, ja, la oss si… mindre brukervennlige.

 

 

Bildet: adiPower Predator DB er ifølge Eirik fotballskoens svar på heksa i Trollmannen fra Oz.

Jeg tenker tilbake på mine første fotballsko, et par sølvfargede Nike-sko. Sykt fete. Jeg spør Eirik om utseendet har mye å si.

– Vel, du vet hva de sier. Ser det bra ut, så er det som regel bra. Med unntak selvfølgelig, noe som også gjelder jenter.

Jeg humrer, Eirik gliser. For en type.

– Men for å følge deg opp på spørsmålet, ta for eksempel skoen adiPower Predator DB. Den scorer helt greit i mitt testskjema, men utseendet gjør den til en “ikke - sko” i mine øyne. Så ja, utseendet har absolutt noe å si. Jeg vil si sånn cirka 20 prosent. Har litt å gjøre med den “hvis du føler deg bra, så spiller du bra”-greia. Kall det en slags synergieffekt.

 

 

Bildet: Mercurial Vapor Superfly III er ifølge Eirik en god sko, men blir for syntetisk.


Skinn eller syntetisk materiale?

– Definitivt skinn. Skoen blir noe tyngre enn en syntetisk, men passformen på en skinnsko er fenomenal. Mange føler at syntetiske fotballsko aldri helt blir en del av foten, hvis du skjønner hva jeg mener. Hvis du ser på en sko som Mercurial Vapor Superfly III, så er alle de tekniske spesifikasjonene gode, men skoen taper terreng på passformen, nettopp grunnet det syntetiske materialet.

Eirik Tarberg kan utvilsomt mye om fotballsko, og selv om han mener at det er skoen som må passe spilleren, har han likevel noen klare favoritter.

 

 

Bildet: CTR360 Maestri II (t.h.) og Tiempo Legend IV Elite. Gode sko med gode spesifikasjoner!


– Det er veldig mange spennende modeller ute på markedet nå, men CTR360 Maestri II og Tiempo Legend IV Elite er to skomodeller som skiller seg positivt ut. Tiempo Legend IV Elite er noe dyrere enn Maestrien, men den er til gjengjeld av det mykeste kengeruskinn. Jeg tror disse to modellene kommer til å selge meget godt i lang tid fremover.

Jeg takker Eirik for praten og vender nesen hjemover. Mens jeg går der i kulda langs Oslos travle vintergater, er det plutselig en tanke som slår meg: Fyttikatta å jeg er glad for at Eirik Tarberg spiller for Korsvoll.

 

 

Bildene: Over: Eldre spillere som plages av dårlige knær anbefales sko med god demping. Under: F50 Aderzo. Spennende sko med miCoach-teknologi som muliggjør elektronisk registrering av blant annet antall sprinter i løpet av en kamp.

 

KORSVOLL C
  JULEKALENDER 2011
5. DESEMBER

Tilbake til julekalenderen