Med rånere på hvert gatehjørne og distriktets største andel av tusseladder og unnasluntrere, er den lille bygda Bronkollen i Fredrikstad Norges svar på Bronx – et bol av mer eller mindre desillusjonerte underytere, som stadig sprenger nye grenser for å overgå hverandres pøbelstreker. Særlig i julestria lider bygdas rettskafne borgere under det som lokalavisa Bronkollen Budstikke karakteriserer som ”et terrorvelde uten sidestykke”. Men stedets lensmann Thure Sand har en plan, og den innebærer en kjent og kjær figur fra Korsvoll C.

Politilovens Paragraf 2 stadfester at en av politiets oppgaver er å forebygge kriminalitet og andre krenkelser av den offentlige orden og sikkerhet. Det er med særlig henblikk på dette forebyggingsaspektet at Sand har satt sammen den såkalte ”Operasjon Kjeltringknekk – Taskforce 18”.

- Vi skal prøve å knekke lusa ute på gangen, altså før utysket kommer inn i selve huset og får kravla rundt i skolten på ungdommen og andre lovlydige borgere, sier han: - Vi har våre beste menn på saken, og vi forventer at effekten av dette prosjektet vil bidra til å minske julekriminaliteten. Parallelt søker vi gjennom en tydelig og macho medieprofil å stimulere et økende salg av politieffekter, type plastbatonger, fløyter og skumgummipekefingre. Moro for unga.

En av frontfigurene i den nylig oppstartede gruppen vil være godt kjent for alle oss som følger Korsvoll C, men på grunn av sensitive arbeidsforhold vil det ikke være mulig å navngi ham i denne saken. Vi får dog vite av Politimester Sand at han går under dekknavnet Matheus Djellemyhr, eller ”D.Y.R.E.T.”. Mellom øktene med intensivt forebyggingsarbeid får vi anledning til å slå av en rask prat, og Djellemyhr virker positiv til de utenomsportslige aktivitetene: 

- I Taskforce 18 er det bånn gass, klampen i gulvet og høy tenning twentyfourseven! Og sånn liker jeg det også ute på gressmatta; når det koker foran mål, så finner du ingen som er bedre enn meg til å stikke fram ei tå og kicke den i mål.

Bildet: Djellemyhr (sensurert i midten) viser frem Bronkollen politistasjons nye uttrykningskjøretøy. Politimester Thure Sand til venstre.


Noe av det samme rushet finner blåjakka altså i arbeidslivet. Han forteller oss at han går på kontoret med smilet like bredt hver dag, og at han går inn med batongen like høyt hevet om det så er lokale lightergass-sniffere, omreisende sigøynerunger, eller villfarne asylsøkere fra mottaket i nabobygda som forstyrrer julefreden. I jula er det likhet for loven som står øverst på plakaten. Og loven; det er Djellemyhr.

- Thure Sand, eller ”The Sandman”, som vi i forcen liker å kalle ham, har gitt oss nærmest frie tøyler. Selv den fryktede Paragraf 23, Forbud mot rusdrikk i tjeneste , har han fått oss fritatt fra. Hva er vel jula uten en god eggelikør, knegger Djellemyhr.

På spørsmål om han synes det er etisk forsvarlig å bure inne antatte urokråker som et preventivt tiltak, blir han et øyeblikk alvorlig: 

- Hør her; vi gjør alle en tjeneste. De tølperne som vi slenger i spjelet er jo gjerne de som ikke har det så fint i jula, for eksempel butikknaskere, uteliggere, blottere, jøder og muslimer. Det blir en vinn-vinn-situasjon. Ved å låse dem inne får vi lovlydige folk være i fred i juletida, og rottepakket får varm mat og husly.

Den blivende konstabelen er usikker på om gruppen vil fortsette sitt virke i 2010, men er klinkende klar på at mandatet, som utløper 00:01 på nyttårsaften, vil bli benyttet til siste slutt: 

- Helst vil man jo at jula skal vare helt til påske, men det er opp til Thure Sand og politistyret. Alt jeg vet, er at ingen kan føle seg trygge på nyttårsaften! Vi vil spesielt slå ned på pappagutter, keegiser og såkalte ”stekare” som kommer til bygda for å utagere. Vær beredt: Operasjon Kjeltringknekks gnistrende bidrag til festivitasen er ikke stjerneskudd, men strømpistoler, gauler en oppildnet Djellemyhr med hevet pekefinger.

Du er herved advart.

 KORSVOLL C
  JULEKALENDER 2009
18. DESEMBER

Operasjon Kjeltringknekk!

Tilbake til julekalenderen