Kinderegg sies å være tre ting i én, men enda vanligere er det at én ting rommer en annen. Goro er for eksempel både en flerarmet mann fra dataspillet Mortal Kombat, så vel som flate firkantede julekaker. Fattigmann er på samme tid en eggebasert delikatesse og et skjellsettende maleri av nasjonalromantikeren Theodor Kittelsen, mens peppernøtter er populære både som en variant av de tradisjonelle syv julesortene, og som en julete vri på amfetamintabletter, eller ”pepper” på folkemunne. Anders Hauge, Korsvoll Cs svar på Ingrid Espelid Hovig, har også flere sider.

Storscoreren fra Korsvoll er best kjent som propan- og grillentusiast, men han ligger ikke på latsiden selv om snøen har satt en midlertidig stopper for kulinariske utfoldelser i friluft. Da Junior2.com møter ham i et velduftende kjøkken på beste vestkant, slår vennligheten like sterkt imot oss som den markante lukten av brunt sukker, mel og smeltet smør: 

- Her i julefabrikken, som jeg kaller kjøkkenet nå om dagen, trekker jeg gjerne inn når frosten legger seg på grillen. Det er noe helt særegent ved det å lage syv sorter til jul. Det komplekse forholdet mellom ingrediensene; den nøyaktige oppmålingen av gode, norske råvarer! Det er pur lykke, og veldig vitenskapelig matlaging.

Det er dog grillmaten som ligger hjertet nærmest. Hauge forteller oss at det er særlig det enkle og instinktive han liker ved grillingen; hvordan han må glemme seg selv, bli ett med biffen, og snu den på akkurat riktig tidspunkt, slik at den blir god og saftig. Det er litt som med fotballen, påstår Hauge:

Bildet: Når Hauge griller klarer ikke folk å holde fingrene av fatet!

- Også på banen forsøker jeg å glemme meg selv, jage etter ballen med instinktene, og ikke intellektet. Selvfølgelig må man også tenke nå og da. Det er som jeg pleier å si; teknikk er som marinade – det tar litt tid å få ordnet, men når det først sitter, så er det knall! Men jeg forsøker helst å grille som jeg spiller fotball – med hjertet.

Junior2.coms utsendte får gleden av å se Hauge i aksjon over julebaksten, og det blir raskt klart at det finnes mye matekspertise i den unge kroppen. Med en ballerinas ynde tripper han fra kasserollen med stekende smør over til krukken med helmelk, som han med en kjemikers nøyaktighet har målt opp på forhånd, og som med en hjernekirurgs presise håndlag blir fordelt peu à peu over deigen. Selv om den profesjonelle tilnærmingen til julebakingen er førsteprioritet i grillsesongens mørketid, bruker likevel Hauge også her sitt store mathjerte:

- Det er klart det også går på følelsene løs. Så tett knyttet opp mot jula og det religiøse som denne baketradisjonen er, vil jeg nesten si at det blir noe sakralt over stemningen når duften av havremakroner, hjortetakk og krumkaker brer seg i luften. Og Jesus var jo også litt av en feinschmecker når det kom til mat; vann ble til vin og noen brødskalker ble til et overdådig måltid, smiler Hauge lunt.

Det ryktes at Hauge skal bidra med både tradisjonell julebakst og kulinariske kuriositeter til det tradisjonelle julemarkedet på Korsvollhuset i år. Mens vi venter, kan kanskje disse enkle oppskriftene direkte fra Anders Hauges egen kokebok inspirere til julebakst også hos resten av Korsvoll Cs. Bon appétit!



Havremakroner

150 g margarin
1 1/2 dl sukker
1 egg
6 dl store havregryn
4 ss hvetemel
1 dl rosiner (kan sløyfes)

Rør sammen margarin og sukker. Tilsett egg og bland inn gryn og mel. Trill deigen til små kuler som settes på en smurt stekepanne.

Stek kakene til de er lys gullbrune i ca. 12 min. på 180 gr. midt i ovnen.


Fattigmann i smult

(8+)
6 eggeplommer
6 ss sukker
6 ss kremfløte
2 ss konjakk
½ ts kardemomme
200-250 g hvetemel

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Pisket krem blandes inn og konjakk tilsettes. Ca. 200 g hvetemel siktes og resten brukes til utkjevling.

Jo mindre mel - jo finere kaker. Unngå å kna for mye på deigen. Kjevle ut litt deig om gangen. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore. Lag et snitt i hver kake og sett den ene kakespissen gjennom snittet. Fattigmennene kokes i smult eller matfett, til de er lyse gule. Husk grytekluter og et lokk til smultgryten!


Berlinerkranser

2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
250 g meierismør
300 g hvetemel

Til pynten:
1 eggehvite
perlesukker

Gni ut de kokte eggeplommene og bland med de rå. Tilsett sukker og visp godt. Bland vekselvis i romtemperert smør og mel. Avkjøl deigen. Trill den ut til tynne pølser på ca. 10 cm. Form dem til kranser med endene i kryss. Legg kransene på bakepapir eller direkte på smurt stekeplate.

Pensle med eggehvite, dryss på perlesukker og stek kakene lys gule, på 180 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist og oppbevar kakene i tett boks.


Hjortetakk

(8+)
4 egg
250 g sukker
125 g meierismør
½ dl konjakk
1 ts hornsalt
1 ts kardemomme
ca. 600 g hvetemel
ca. 1 kg smult til koking

Egg og sukker vispes til eggedosis. Bland hornsalt og kardemomme i halvparten av melet, rør deretter blandingen i eggedosisen.
Deigen skal stå kaldt til neste dag. Resten av melet brukes til utbaking.

Arbeid med litt deig om gangen. Form den til fingertykke ringer.
Det skal være tre skråhakk i hver kake. Kok dem gyllebrune i varm smult.
For å sjekke at smulten har riktig temperatur, stikk en trepinne ned i gryta. Freser det rundt pinnen er smulten klar for at kakene kan legges i. Pass på at smulten ikke blir for varm under kokingen.


Kakemenn

(8+)
100 gr Smør
250 gr Sukker
600 gr hv.mel
1/4 ts. kardemomme
5 ts. hornsalt
2 dl kulturmelk

Rør smør og sukker hvitt. Resten av ingrediensene tilsettes vekselvis med kulturmelk. Stek kakene på 200 gr. i 8 min.


Kokosmakroner

(8+)
2 stk egg
2 dl sukker
160-200 g kokosmasse
50 g potetmel
1/4 ts bakepulver

Skill eggene. Hvitene piskes sammen med sukkeret til en stiv marengsmasse. Rør eggeplommene inn en om gangen. Kokosmasse, mel og bakepulver blandes i. Fordel deigen på en plate med en skje. Stekes i midterste rille på 180 gr. i 12 min.


Peppernøtter

(60 - 70 stk)
75 g margarin
75 g sukker
1 ss sirup
½ egg
1 ss vann
¼ ts pepper
½ ts kanel
¼ ts ingefær
½ ts bakepulver
ca. 190 g hvetemel

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg og vann og rør det godt inn. Sikt på alt det tørre. Elt deigen sammen og sett den kaldt en stund. Smør en stekeplate/bakepapir, og sett ovnen på 180 grader. Trill deigen ut til fingertykke stenger.

Del disse i 1,5 - 2 cm stykker. Sett dem med litt avstand på platen. Stek kakene midt i ovnen ca. 10 minutter. Avkjøl dem på rist. Oppbevares i boks med tettsluttende lokk.


Pepperkaker

(8+)
150 g meierismør
1 dl sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
½ ts nellik
½ ts ingefær
½ ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
ca. 450 g hvetemel

Smør, sirup og sukker blandes i en kjele. Varmes opp til sukkeret er helt smeltet. Avkjøl blandingen litt. Rør i fløte. Sikt i krydder, bakepulver og mesteparten av melet. Rør til en fin jevn deig. La den stå kaldt til dagen etter. Deigen skal eltes i litt mel og kjevles til den er ca. 3 mm tykk. Lag forskjellige figurer med former eller for egenhånd. Stekes gyllenbrune på 175 gr. i ca. 10 min. Avkjøl kakene før du eventuelt pynter dem med melisglasur.


Sirupssnipper

(8+)
2 dl sirup
1/2 dl sukker
1/2 ts pepper
1/2 ts kanel
1 1/2 ts hjortesalt /natron
400 g hvetemel
100 g smør

Sirup, sukker og smør røres sammen over middels varme i en kjele. La blandingen avkjøle litt før du har i det tørre. Bruk sikt. Dette røres igjen sammen. Sett blandingen til kjøling over natten. Kjevle deigen tynt ut og skjær ut snipper. Legg en halv skåldet mandel på hver kake festet med eggehvitte, om du ønsker det. Kakene stekes til de er pent brune på 180 gr. i ca. 10 min.

 KORSVOLL C
  JULEKALENDER 2009
17. DESEMBER

Hauge ordner til jul!

Tilbake til julekalenderen