Jul og advent er tradisjonelt sett synonymt med snø, og snø er synonymt med langrenn. Junior2.com tok en prat med en av de virkelig store ekspertene på området, vår alles kjære midtbanesliter og løpsmaskin; Peder Nævestad. 

 KORSVOLL C
  JULEKALENDER 2009
11. DESEMBER

Nævestads bæste skitips!

Tilbake til julekalenderen
Som sagt, vinteren nærmer seg, ja, den burde vel egentlig vært her for lengst, og for spreke fotballspillere som vil holde seg i form utenfor sesongen også, er noen reale turer på langrennsski en fin måte å gjøre det på. Dessverre er ikke alle like godt kjent i skog og mark, og enkelte lurer også litt på om skiutstyret som i sin tid ble kjøpt inn til storebror før familiens påsketur i '97, fremdeles holder mål. Nævestad har svaret.

- Nævis, skiløpere driver med barmarkstrening om sommeren. Hva skal fotballspillere gjøre vinterstid?

Peder flirer og fikler litt med fjonene på hakespissen:

- Vel, litt snødektmarkstrening hadde nok funket fint for lovende fotballspillere det. Finn frem ski fra boden og hopp i det!  

- Men er det ikke en del ting man bør tenke på før man drar ut i løypa? Det er jo ikke noe fett med bakglatte ski! 15 centimeter med kladder er jo ikke noen slager det heller?


- Joa, det er seff viktig å sjekke utstyret, særlig hvis skiene ikke har vært brukt på en stund. Vi som har litt snøring, renser jo skiene ved slutten
av sesongen, men mange som ikke har min erfaring og kunnskap, bare slenger 'em i boden. Blir ikke go'glid av sånt, vettu. Klister som har rent nedover bakskien suger.

- Og hvis man har slurvet, hva gjør man da?

- Ring Bånerud, han er god på å rense ski! Du kan egentlig ringe ham når det gjelder festesmurning også. Der i gården går det i Rex-tape og det funker perfekt! Midt i blinken for de som ikke har helt oversikt på smurningsfronten.

- Når man har fått fikset skiene, da er det bare kaste seg ut i løypa. Men alle er jo ikke like godt kjent som deg. Hvor er det best å gå?  

- Nei, det er sant det. Det er ikke mange som har like mange mil på samvittigheten som jeg, du kan godt si at jeg kjenner marka som min egen bukselomme. Men vanlige dødelige kan nok ikke gå de rundene jeg legger ut på, de må prøve noe enklere. For de grønneste vil jeg anbefale Candy King-løypa.  

- Ok… Hvor går den da?  

- Den går i Snøparken på Kringsjå, rett ved NIH, ja, Norges Idrettshøgskole for de som ikke har snøring. Passe lang for de med lavt O 2 -opptak og stor andel Type II muskelfiber, men det er et par tøffe bakker der. Spesielt motbakken på vei inn til stadion igjen bør det advares mot. Starter du på den i litt for friskt tempo og med en full godtepose i sekken, ja, da kan det bli tungt. Tror det kan være lurt å stoppe for en hvil når man passerer broen over Sognsvannsbekken for å spise litt smågodt og samle krefter.  

- Høres ut som gode råd dette, Nævis, men hva med de som er litt mer drevne?  

- Vel, med en gang man kommer seg opp på et visst nivå, så er det klart at det åpner seg nye muligheter, mange muligheter, faktisk. Det er jo nesten bare å velge og vrake.  

- For deg som er kjent, så er det sikkert det, men kan du ikke foreslå en bra rute?  

- Seff! Er forholdene bra passer det fint for Korsvoll C-helter å starte på Grinda. Snor du deg innover mot Sognsvann treffer du jo på 17. Mai-toget i lysløypa, så jeg pleier å gå til Nedre Blanksjø og enten opp Midtløypa eller Taraldrudåsen. Derfra blir det fin tur over Østre Aurtjern, forbi Lørenseter og inn til Kobberhaugshytta. Mulighet for kakao og boller der. Hjemover kan du gå over Blankvann, inn til Skjennungen og over Heggehullet, før du tar lysløypa tilbake i retning Sognsvann og Grinda. Fin tur for de som har grunnlaget. Men kjøp et kart, det er ikke bare bare å finne frem der ute i de dype skoger. 

- Det høres ut som en bra tur, Peder, men hva med de som er på ditt nivå? 

Det blir en lang og ganske pinlig pause. Nævestad ser rart på oss og fnyser ut et spørrende:

- Hæ!??  

- Ja… Hva med de som kan dra på litt, som deg?  

- De skal du lete langt etter!